Een Dag in het Leven van een Stagiair bij een Start-Up

internship

11 februari, 2020. Het was de dag dat ik aan de slag ging bij Azumuta. Als laatstejaarsstudent communicatiemanagement aan de Arteveldehogeschool in Gent had ik hier namelijk gesolliciteerd om mijn stage te doen. 3 maanden zou ik hier doorbrengen om alle kneepjes van het communicatievak te leren.

Een zonnige woensdag

Het was een zonnige woensdag, ongeveer 3 maanden eerder, wanneer ik voor het eerst langsging bij Azumuta. Het eerste bedrijf dat mij aansprak in de database mij beschikbaar gesteld door de school. Met weinig voorkennis was ik op weg naar mijn eerste sollicitatiegesprek. De enkele hoge torens in het technologiepark van Zwijnaarde, waar ook de AA Tower ligt waar Azumuta is gevestigd, doen in mijn dromerige hoofd alvast denken aan een mini replica van het welbefaamde Wall Street.

AA Tower

De binnenkant van de AA Tower deed me een beetje denken aan het gebouw uit Suits, de Amerikaans serie over een advocatenkantoor in New York. Ik laat mijn verbeelding dan ook vaak de vrije loop in dit soort zaken.
Op ging ik naar het 8ste verdiep, nog niet goed wetende wat mij te wachten stond. Al was ik opnieuw heel blij dat ik geen ‘stresskip’ was, aan een lichte buiktinteling ontsnapte ik echter niet. Ik kwam, ik sprak en ik werd uiteindelijk aangenomen. Mijn allereerste sollicitatiegesprek liep bijzonder vlot en ik verliet met een goed gevoel de ruimte.

Mijn eerste werkdag

Daar was hij dan, mijn eerste werkdag in het communicatieveld. Ik maakte kennis met mijn collega’s en vond snel mijn draai. Op heel ontspannende manier begon ik aan mijn eerste taak, wat eigenlijk niets meer was dan research. De sector waar ik vanaf nu in bevond was die van de maakindustrie. Woorden als industrie 4.0 waren tot dan nog vreemd voor mij dus was het van essentieel belang mij eerst te verdiepen. Als marketeer en salesmanager moet je ten slotte nog altijd je product aan de man brengen, of in dit geval in de fabriek.

Mijn 2e dag zag er al helemaal anders uit, ik werd meteen in het veld gezet. Als een een rekruut die meteen werd ingezet om met de ervaren mannen van het salesteam mee naar een nieuwe klant te gaan. Als gepassioneerd verkoper keek ik hier dan ook echt naar uit. Twee bedrijfsbezoeken en een meeting om zo een nieuwe mogelijke klant te overtuigen voortaan met de Azumuta software samen te werken.

De volgende weken ontpopte ik tot een echte eventmanager. 1 maand, zo veel tijd hadden we om alles voor te bereiden. Vanaf 17 maart zouden we namelijk op de ESEF-beurs in Utrecht staan, dé grootste beurs in de Benelux voor bedrijven in de maakindustrie. Met nog heel wat werk voor de boeg ging ik meteen aan de slag om te tonen wat ik mijn mars had. Ik had heel wat taken te voltooien maar het voelde nooit aan alsof het zomaar een takenlijstje was dat ik had meegekregen. Het vele werk en nauw in team werken zorgde er zo voor dat ik bijzonder snel was opgenomen in de leuke groep waaruit Azumuta bestaat.

Een gevarieerde stage

Een stage bij Azumuta is een echte aanrader, op de 2 maanden dat ik er nu zit heb ik al meer geleerd dan wat ze je ooit in een jaar op school kunnen leren. In die 2 maanden tijd was ik naast eventmanager ook nog digital marketeer, accountmanager, grafisch ontwerper en HR-consultant. Het gevarieerd takenpakket en de prima begeleiding zorgen niet alleen voor een leerrijke stage, maar ook voor een heel echt boeiende stage.
Het luisterend oor dat iedereen op Azumuta ja aanbiedt is een leuk aspect, als stagiair heb je hier zo veel te zeggen en te beslissen. Het hele sales en HR gebeuren waren eerst geen onderdeel van mijn takenpakket, meegegeven door mijn school. Mijn grote passie voor sales, die ik dan ook tijdig wist te vermelden, zorgde ervoor dat ik ook hier op leerschool mocht gaan.

Werken bij Azumuta is ook meer dan werken alleen. Azumuta is een jong en gezond bedrijf, steeds aan het groeien. Azumuta betekent ook bijleren, vrijheid, amusement. Zo zijn er enkele leuke tradities, wordt er op vrijdagnamiddag Uno gespeeld en al bij al, heel wat gezeverd en gelachen.

Azumuta Team

De mensen bij Azumuta vergelijk je best met de kandidaten van De Mol, het bekende tv-programma. Verschillende soorten mensen van verschillende leeftijden samen gezet. Heel interessant als je het mij vraagt. Als team vullen ze elkaar perfect aan, als individu kan je er dan weer uren naar luisteren.

Covid-19

Aan alle mooie liedjes komt een einde, maar aan mijn stage bij Azumuta voorlopig nog niet. Al ben ik jammer genoeg nu al 3 weken telewerker. Mijn takenpakket is heel wat minder gevarieerd en wat tot enkele weken terug een heel vanzelfsprekende en leuke leerschool was, is nu een heel stuk moeilijker geworden. Ik slijt de dagen achter mijn laptop op mijn kamer, de productiviteit als telewerker is wat teruggezakt maar al schrijvend zet ik toch alles op alles om mijn stage tot een goed eind te brengen. Alle grootse plannen die ik had voor Azumuta zullen nog enkele maanden moeten wachten, tot ik er (misschien) aan de slag kan als jobstudent.

Ik ben heel blij dat ik mijn stage thuis kan voortzetten, ik studeer ten slotte hierna af. Daarnaast is het ook fijn iets te doen te hebben. Al moet je toch respect hebben voor de telewerker. De hele dag achter je pc binnen zitten, zonder enig sociaal contact begint wel wat op je te werken, zeker na 3 weken. Je trekt je op aan dat hoogtepunt van je dag; een wandeling of een trip naar de winkel, als je dat dan al ‘ontspanning’ kan noemen.

Jaren keek ik ertegenop mijn stage te doen, als laatstejaarsstudent geniet je liever nog even na vooraleer echt aan de slag te gaan op de werkvloer. Sinds dag 1 ben ik echter nog nooit met tegenzin gaan werken. Dat is een stage bij Azumuta: bijleren, maar je vooral niet vergeten amuseren!

Schermafbeelding_2020-04-06_om_15.45.08
Vergeet deze post niet te delen!

In this article