Wat is een gebruikersrecht?

Bijgewerkt

Wat is een gebruikersrecht?

Een gebruikersrecht is de autorisatie die een gebruiker toestaat een bepaalde handeling in Azumuta uit te voeren. Bijvoorbeeld het recht om een werk-instructie aan te maken, het recht om audits in te plannen, het recht om dashboards te bekijken, enz.

Het beheren van gebruikersrechten in uw workspace is cruciaal, omdat het ervoor zorgt dat gebruikers alleen acties kunnen uitvoeren die relevant zijn voor hun rol. Daarnaast voorkomt het ongewenste datalekken, omdat gebruikers alleen informatie zien die tot hun werkterreinen behoort.

docs what is a user right

Individuele rechten en groepsrechten

Voordat we verdergaan is het belangrijk om te weten dat er 2 soorten gebruikersrechten in Azumuta zijn: individuele rechten en groepsrechten. Hoe verschillen ze?

Een individueel recht behoort tot een individuele gebruiker – dat staat voor een individuele medewerker. Een groepsrecht daarentegen behoort tot een gebruikersgroep. Zie hoe u gebruikersgroepen beheert om te lezen wat een gebruikersgroep is, hoe u er een maakt en hoe u deze beheert.

In een tabel met gebruikersrechten wordt een individuele gebruiker weergegeven met zijn/haar volledige naam en profielfoto/initialen. Een gebruikersgroep wordt weergegeven met de naam van de gebruikersgroep en een pictogram dat een persoon binnen een cirkel toont. Kijk naar de afbeelding hieronder om te zien welke welke is.

docs what is a user right 2

  1. Dit zijn gebruikersgroepen
  2. Dit zijn individuele gebruikers

Belangrijk om te onthouden: Wanneer u een individuele gebruiker voor het eerst aan een gebruikersgroep toewijst, zullen de rechten van die individuele gebruiker automatisch synchroniseren met de groepsrechten van die gebruikersgroep.

Wanneer u een individuele gebruiker echter naar een andere gebruikersgroep verplaatst, zullen de gebruikersrechten van die persoon niet automatisch synchroniseren met de groepsrechten van de nieuwe gebruikersgroep. Als u een individuele gebruiker dus van gebruikersgroep A naar gebruikersgroep B verplaatst, moet u de rechten van die individuele gebruiker handmatig configureren zodat ze overeenkomen met de groepsrechten van gebruikersgroep B.

Hoe configureert u een gebruikersrecht?

Het configureren van een gebruikersrecht duurt slechts enkele seconden. Allereerst moet u naar de juiste tabbladen navigeren. Elk tabblad staat voor een module/add-on/functionality/onderwerp. Bekijk de uitleg in de afbeelding hieronder:

docs how to configure a user right 2 1

  1. Selecteer eerst een van de tabbladen hier. Elk tabblad staat voor een module/add-on/functionality. U kunt ook op het ⋮ (driepuntjes) pictogram naast Skill Matrix & Trainings klikken om meer tabbladen te zien.
  2. Daarna selecteert u een van de onderwerp-tabbladen hier.

Nadat u de bovenstaande stappen heeft uitgevoerd, ziet u een raster op uw scherm. In Azumuta hebben we een raster-systeem, waarbij elk gebruikersrecht wordt weergegeven door een vakje. Om een recht aan een gebruiker te geven, vinkt u dat gebruikersrecht-vakje aan. En omgekeerd, om een recht van een gebruiker te verwijderen, vinkt u dat gebruikersrecht-vakje uit. Bekijk de afbeelding hieronder voor een uitleg van dit raster-systeem:

docs how to configure a user right 1

Opmerking: Als u uw cursor boven een gebruikersrecht houdt, verschijnt er een pop-up met informatie over dat gebruikersrecht.

En natuurlijk, hier is een stapsgewijze handleiding om een gebruikersrecht in Azumuta te configureren:

  1. Klik op Gebruikers onder Beheer.
  2. Klik op Rechten.
  3. Selecteer de gewenste tabbladen.
  4. Om een recht aan een gebruiker te geven: vink het overeenkomstige vakje aan.
  5. Om een recht van een gebruiker te verwijderen: vink het overeenkomstige vakje uit.

In de volgende artikelen zullen we u de gebruikersrechten per tabblad voorstellen.