Een werkinstructie bewerken via de Azumuta App

Bijgewerkt

Bewerkmodus stelt u in staat een werkinstructie rechtstreeks in de Azumuta App aan te passen — hetzelfde scherm dat operators gebruiken — zonder een opname te starten. Het is bedoeld voor snelle, gecontroleerde verbeteringen op de werkvloer: het hernoemen van instructieblokken, het bijwerken van stapbeschrijvingen, het invoegen of verwijderen van stappen en het toevoegen of verwijderen van visuals.

Bewerkingen worden toegepast op het concept van de werkinstructie, dus uw normale goedkeuringsworkflow bepaalt nog steeds wanneer wijzigingen de goedgekeurde versie worden die operators tijdens de productie zien.

Wie kan een werkinstructie bewerken via de Azumuta App

Om de bewerkmodus te gebruiken heeft u nodig:

  • Het Werkinstructies → Bewerken-recht op uw gebruikersaccount.
  • De werkinstructie geopend in voorbeeldweergave (geen actieve opname of productorder).
  • Een werkinstructie die niet als alleen-lezen is gemarkeerd in de werkinstructieboom. Als deze als alleen-lezen staat, is bewerken geblokkeerd.

Bewerkmodus openen

  1. Open de werkinstructie in de Azumuta App zonder een opname te starten (voorbeeldweergave).
  2. Open het bovenbalk-menu.
  3. Tik op Bewerken… (potloodicoon).
  4. De titel bovenaan geeft aan dat u nu in Bewerken-modus bent.

Opmerking: Als u niet het Bewerken-recht heeft, of als er een opname actief is, is de Bewerken…-actie uitgeschakeld of niet zichtbaar.

De naam van een werkinstructie bewerken via de Azumuta App

  1. Klik op de zijbalk-knop.
  2. Navigeer naar de betreffende werkinstructie en klik erop.
  3. Klik op Hernoemen.
  4. Typ de nieuwe naam van de werkinstructie.
  5. Klik op Opslaan.

Een werkinstructie verwijderen via de Azumuta App

  1. Klik op de zijbalk-knop.
  2. Navigeer naar de betreffende werkinstructie en klik erop.
  3. Klik op Verwijderen.
  4. Typ in het bevestigingsdialoog de exacte naam van de werkinstructie (spaties aan het begin of einde tellen niet mee). De knop Permanent verwijderen blijft uitgeschakeld totdat de naam overeenkomt.
  5. Tik op Permanent verwijderen. Tik op Annuleren als u van gedachten verandert.

De titel van het dialoogvenster ziet er ongeveer zo uit: Werkinstructie verwijderen …?. In de tekst wordt u gevraagd de naam te typen ter bevestiging en u wordt eraan herinnerd dat Deze actie niet ongedaan gemaakt kan worden.

Mappen gebruiken dezelfde bevestiging. Wanneer u een map verwijdert, vermeldt de titel en de onderliggende items, omdat alles binnen die map mee wordt verwijderd.

Een blok of stap hernoemen

In de bewerkmodus worden bloktitels en stapbeschrijvingen direct bewerkbaar:

  1. Tik op de titel of beschrijving van het blok of de stap die u wilt hernoemen.
  2. Typ de nieuwe tekst.
  3. De beschrijving slaat automatisch op na een korte vertraging — er is geen aparte Opslaan-knop.

Opmerking: Beschrijvingen worden per taal opgeslagen. Schakel eerst de actieve taal om als u een vertaling in een andere taal wilt bewerken.

Blokken en stappen toevoegen, verplaatsen of verwijderen

In de bewerkmodus kunt u een werkinstructie herstructureren via het ⋮ (drie-puntjes) pictogram naast elk blok of elke stap in de zijbalk.

  1. Open de werkinstructie in de bewerkmodus.
  2. Tik in de zijbalk op het ⋮ (drie-puntjes) pictogram naast:
    • Een stap om actie op die stap uit te voeren, of
    • Een blokkop om actie op dat blok uit te voeren.
  3. Kies in het ondermenu de gewenste actie:
    • Stap omhoog/omlaag verplaatsen of Blok omhoog/omlaag verplaatsen
    • Stap boven/onder invoegen of Blok boven/onder invoegen
    • Stap verwijderen of Blok verwijderen
  4. Wanneer u een nieuwe stap of blok invoegt, typ dan de titel of beschrijving — deze slaat automatisch op na een korte vertraging (zie Een blok of stap hernoemen hierboven).

Na elke actie laadt de werkinstructie opnieuw zodat de nieuwe volgorde of structuur direct zichtbaar is.

Een stap toevoegen aan het einde van een werkinstructie via de Azumuta App

Wanneer u een werkinstructie in de Azumuta App bewerkt, is het laatste item in de navigatie een lege instructiestap-placeholder. Gebruik deze om een nieuwe laatste stap aan de werkinstructie toe te voegen:

  1. Navigeer naar het einde van de werkinstructie.
  2. Op de lege stap kunt u ofwel:
    • Tikken op de titel/beschrijving en een beschrijving typen — dit maakt de stap aan, of
    • Tikken op Media toevoegen om een foto of video in te voegen — Azumuta maakt eerst de stap aan en voegt daarna de media toe.
  3. Zodra de stap is aangemaakt, verschijnt er een nieuwe lege placeholder aan het einde van de werkinstructie, zodat u vanuit hetzelfde punt eenvoudig meer stappen kunt toevoegen.

Afbeeldingen en video's toevoegen of verwijderen bij een stap

In de bewerkmodus kunt u afbeeldingen of video's aan elke stap koppelen (inclusief een nieuw aangemaakte laatste stap via de lege placeholder).

Om een visual toe te voegen:

  1. Open de stap waaraan u een visual wilt toevoegen.
  2. Tik op Media toevoegen.
  3. Kies Afbeelding invoegen uit bibliotheek, Foto nemen, of voeg een video toe.

Om een visual te verwijderen:

  1. Tik op het prullenbakpictogram op de afbeelding of video die u wilt verwijderen.
  2. Bevestig de verwijdering wanneer Azumuta daarom vraagt.

Opmerking: Meer geavanceerde bewerkingen van visuals — annotaties, pijlen, callouts — kunnen daarna door een beheerder in Azumuta op het web worden gedaan. Zie Visuals in a Work Instruction voor de volledige visuele editor.

De bewerkmodus verlaten en uw wijzigingen publiceren

Wanneer u klaar bent met bewerken, verlaat u de editor (terug of sluiten). Omdat elke wijziging automatisch wordt opgeslagen terwijl u werkt, is er geen extra Opslaan-knop om onderweg te drukken.

Uw bewerkingen blijven in het concept van de werkinstructie staan. Operators op de werkvloer blijven de eerder goedgekeurde versie zien totdat u een nieuwe goedgekeurde versie publiceert via uw normale goedkeuringsworkflow.